#1 Wees proactief
Heeft u debiteuren die actief zijn in een branche die zwaar getroffen is, zoals de horeca-, retail-, reis- of evenementenbranche? Of de culturele sector? Wacht dan niet met nabellen tot de facturen vervallen zijn, maar neem nu al contact op om te kijken wat er moet gebeuren om een tijdige betaling te bewerkstelligen.
#2 Wees coulant maar kritisch
Veel bedrijven tonen zich op dit moment coulant naar klanten in moeilijkheden. Deze saamhorigheid is mooi, maar daarbij past wel een kritische kanttekening. De overheid heeft namelijk niet voor niets maatregelen genomen. Deze maatregelen zijn er om de economie draaiende te houden. Dankzij deze maatregelen worden de getroffen branches ondersteund. Volledige betaling in één keer mag je niet in alle gevallen verwachten, maar telefonisch contact houden en betalingsafspraken maken is in deze tijd erg belangrijk.
#3 Let ook op uw eigen cashflow
Zoals gezegd, solidariteit in deze tijd is goed. Maar het is ook belangrijk om uw eigen liquiditeit en cashflow in de gaten te houden. Houd dus goed zicht op uw DSO, overleg vaker met uw financiële team en neem geen onverantwoorde beslissingen.
#4 Wees creatief
U hoeft niet altijd akkoord te gaan met uitstel van betaling. Wellicht kan een creatieve oplossing ook uitkomst bieden. Zo kunt u een korting geven voor een snelle betaling, kiezen voor een betaling in termijnen of om een aanbetaling vragen.
#5 Maak duidelijke afspraken en leg ze schriftelijk vast
Wat u ook afspreekt, zorg ervoor dat de afspraken duidelijk zijn en schriftelijk worden vastgelegd. Dat kan al in een e-mail. Let daarbij goed op de 5 valkuilen bij betalingsregelingen.
Hulp nodig?
Heeft u behoefte aan advies? Of heeft u hulp nodig bij het incasseren van uw openstaande vorderingen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.