Days Sales Outstanding (DSO) berekenen? Bruwise legt uit!

Terug

DSO berekenen is belangrijk

Voor zowel grote als kleinere bedrijven. Debiteurenbeheer is binnen kleinere bedrijven vaak een ondergeschoven onderwerp. En dat is jammer, want openstaande facturen kosten u vaak veel geld en ergernis. En dat is onnodig. Als u de DSO-berekening een vast onderdeel maakt van uw maandelijkse administratie, heeft en houdt u goed zicht op uw cashflow. Lopen de betalingstermijnen op? Dan kunt u snel schakelen en gericht actie ondernemen. Heel eenvoudig uw DSO berekenen doet u met onze gratis tool.

Waarom DSO berekenen?

Naarmate uw onderneming groeit en uw debiteurenportefeuille meegroeit, is een DSO-overzicht én goed debiteurenbeheer onmisbaar voor een goede cashflow. Bovendien maakt u, als u met een bank of investeerder gaat praten over financiering voor uw bedrijf, een betere indruk als u een goed overzicht heeft van en inzicht heeft in de geldstromen van uw bedrijf.

Wat is DSO?

DSO betekent Days Sales Outstanding. Een DSO-berekening geeft weer hoeveel dagen uw facturen gemiddeld openstaan en is eenvoudig te maken. De DSO is van grote invloed op de cashflow en financiële gezondheid van uw onderneming. Zelf een DSO berekening maken en zodoende de DSO berekenen van uw organisatie? Download onze toolkit met de DSO Berekenen Tool.

Snel uw DSO berekenen?

De standaardmethode om inzicht te krijgen in uw DSO is om aan het einde van elke maand de volgende berekening uit te voeren:

(Debiteurensaldo einde maand / Maandomzet)  x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

Door van deze uitkomsten vervolgens een historisch overzicht aan te leggen, kunt u in één oogopslag zien hoe succesvol uw inspanningen tot het terugdringen van betalingstermijnen zijn. Een kleine moeite dus, met veel resultaat!

Er zijn ook alternatieve methodes om de DSO te berekenen.

Snelle inventarisatie:
(Debiteurensaldo / Gemiddelde maandomzet)  x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

Kwartaal-methode:
(Debiteurensaldo / Gemiddelde kwartaalomzet) x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

Zelf je DSO berekenen

DSO Berekenen? Onze Toolkit Debiteurenbeheer helpt u op weg

Van den Berg de Rie & Uyterlinde heeft speciaal voor u een gratis Toolkit Debiteurenbeheer samengesteld. In deze toolkit vindt u, naast verschillende voorbeeldbrieven, een handige rekenhulp om uw DSO volgens de standaardmethode te berekenen: u vult simpelweg alleen uw debiteurensaldo en maandomzet in en de rekenhulp rekent uit wat de gemiddelde betalingstermijn van uw debiteuren is.

Ja, ik wil mijn DSO berekenen

Ook kunt u in deze rekenhulp het streefaantal dagen invoeren waarmee u de gemiddelde betalingstermijn wilt terugdringen en vervolgens meteen zien hoeveel extra geld u dat op uw bankrekening oplevert!

Wilt u ook nú aan de slag met het terugdringen van uw betalingstermijnen? Download onze gratis toolkit dan nu!