De juridische bevoegdheden van een deurwaarder

Terug

Weinig is zo vervelend als klanten die nalatig zijn met het betalen van hun facturen. Heeft u een debiteur al herhaaldelijk verzocht om de openstaande vordering(en) alsnog te voldoen, zonder resultaat? Dan kunt u overwegen om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Anders dan een incassobureau heeft een gerechtsdeurwaarder ook juridische bevoegdheden. Welke dat zijn, leest u hieronder.

Na de debiteur zonder succes te hebben aangemaand, kan een gerechtsdeurwaarder namens u als schuldeiser een dagvaarding uitbrengen. Daarin daagt de gerechtsdeurwaarder de debiteur voor de rechter.

Als de rechter van oordeel is dat u gelijk heeft, mag de gerechtsdeurwaarder het vonnis executeren. Wanneer uw nalatige klant zelfs na de rechterlijke uitspraak niet uit zichzelf betaalt, mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op meubels en loon. De inboedel mag de gerechtsdeurwaarder ook verkopen om met de opbrengst de schuld te voldoen. De incassokosten komen eveneens voor rekening van de debiteur.

Contact

Wilt u meer informatie over de juridische bevoegdheden van een gerechtsdeurwaarder of hoe een gerechtsdeurwaarder precies te werk gaat? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.