Zo helpt een gerechtsdeurwaarder u bij een geschil met een debiteur

Terug

Als ondernemer heeft u waarschijnlijk regelmatig te maken met onbetaalde facturen. Soms duurt het zo lang voordat u deze betaald krijgt, dat dit tot een geschil met de debiteur leidt. Als u er zelf niet uitkomt, kunt u een gerechtsdeurwaarder inschakelen om het probleem te helpen oplossen. Bent u benieuwd hoe een gerechtsdeurwaarder te werk gaat? Dat leest u hieronder.

Stap 1: minnelijke oplossing

Een gerechtsdeurwaarder zoekt eerst naar een minnelijke oplossing. U wilt de verstandhouding met de contractspartij natuurlijk niet verder laten escaleren en er bij voorkeur onderling uitkomen. Daarom neemt de deurwaarder, schriftelijk of mondeling, contact op met de debiteur en licht de reden van het contact toe. 

 

Vaak is dit ‘pressiemiddel’ voor de schuldenaar al voldoende om de openstaande factuur alsnog te voldoen. Gebeurt dat niet, dan gaat de deurwaarder met u als schuldeiser en de debiteur in gesprek. De gerechtsdeurwaarder treedt op als bemiddelaar.

Stap 2: juridische procedure

Heeft u er alles aan gedaan om er samen uit te komen, zonder resultaat? Dan kan de gerechtsdeurwaarder juridische stappen ondernemen. Deze dagvaardt de schuldenaar. De rechter bepaalt of de debiteur inderdaad gehouden is te betalen. Zo kan, dan geeft de deurwaarder het vonnis bij de debiteur af. Betaalt deze vervolgens nog steeds niet, dan kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld de inkomsten of de inboedel. Met dit geld en/of de opbrengst van de verkoop voldoet de gerechtsdeurwaarder uw vordering, inclusief de door u gemaakte kosten.

Contact

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen bij het oplossen van een geschil met een debiteur? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.