Zelf invloed op de snelheid waarmee uw facturen betaald worden

Terug

Openstaande facturen kosten uw onderneming veel geld. Wanneer facturen regelmatig langer dan de bedoeling is openstaan, is het belangrijk te achterhalen waarom dat gebeurt. Wanneer u weet waarom uw facturen te laat voldaan worden, kunt u uw aanpak hierop aanpassen en daarmee zelf meer invloed krijgen op de snelheid waarmee uw facturen betaald worden!

Het moment waarop u de factuur verstuurt

Om een factuur snel betaald te krijgen, is het van belang dat u deze op tijd naar uw debiteur verstuurt. Over het algemeen geldt namelijk dat als u lang wacht met het versturen van uw factuur, uw klant er ook langer over doet om deze te voldoen. Stuur daarom altijd zo snel mogelijk uw factuur en doe dit bij voorkeur digitaal. Op die manier wordt uw factuur meestal sneller verwerkt. 

Let ook op dat u uw factuur naar de juiste afdeling of contactpersoon stuurt als uw debiteur een onderneming is. Dat voorkomt onnodige vertraging!

Een complete factuur

Daarnaast is het natuurlijk uitermate belangrijk dat uw factuur compleet is. De Belastingdienst stelt een aantal zaken, zoals btw-nummer, KvK-nummer en factuurnummer, verplicht voor iedere factuur. U kunt alle verplichtingen van de Belastingdienst hier nalezen

Wat niet verplicht is, maar wel handig, zijn uw algemene voorwaarden. Hierin kunt u zaken als de betalingstermijn die u hanteert en eventuele vervolgstappen bij het overschrijden van deze termijn aangeven. Wanneer uw klant akkoord is gegaan met uw algemene voorwaarden, kunt u hier bij wanbetaling altijd op terugvallen. 

Een overzichtelijke factuur

Hoe eenvoudiger en overzichtelijker uw facturen zijn, hoe sneller uw klanten over zullen gaan tot betaling van uw factuur. Bij een overzichtelijke factuur kunt u de belangrijkste gegevens een extra accent geven. Daarbij kunt u denken aan het factuurnummer, uw IBAN-bankrekeningnummer, het totaalbedrag en de uiterste betaaldatum van uw factuur. Zo hoeft uw debiteur niet te zoeken naar de gegevens die hij nodig heeft om uw factuur snel te betalen. 

Advies over uw debiteurenbeheer

Wanneer uw facturen snel, correct, overzichtelijk en compleet verstuurd worden, maar uw debiteuren toch vaak niet betalen binnen de gewenste termijn adviseren we u graag. Maar ook als u het idee heeft dat uw debiteurenbeheer nog wat verbetering kan gebruiken, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar! Heeft u uitstaande facturen binnen de bouw sector? Dan is deze blog eventueel interessant voor u.