Zó werkt een digitale incassomachtiging

Terug

Een incassomachtiging van uw klant bespaart u veel tijd en voorkomt veel handmatige handelingen bij uw financiële administratie. Daarnaast heeft u zélf de controle over wanneer facturen door uw klanten voldaan worden. Een digitale incassomachtiging biedt veel voordelen, maar hoe werkt het precies? 

 

Formulier of toch liever een digitale incassomachtiging? 

U kunt natuurlijk van al uw klanten een ondertekend machtigingsformulier vragen dat voldoet aan de SEPA-richtlijnen voor Europese incassomachtigingen. Deze formulieren zijn bekend en vertrouwd, maar er zit ook een groot nadeel aan: ieder formulier dient handmatig verwerkt te worden in uw administratie en moet bewaard worden voor de Belastingdienst. 

Daarnaast hanteren veel winkeliers als methode om de bankrekening te controleren een betaaltransactie van een laag bedrag, bijvoorbeeld 1 cent. Dit is echter geen rechtsgeldige manier om een digitale incassomachtiging te verkrijgen en een consument mag het bedrag dan tot en met 13 weken na de afschrijving storneren. 

En dan is er het e-Mandate. Dit is een rechtsgeldige digitale incassomachtiging die u integreert met uw systemen. Dat klinkt ingewikkeld, maar wanneer u een Mandaat Service Provider (MSP) inschakelt, is het dat niet. De MSP helpt u met de technische integratie van Incassomachtigen vaak ook met aanvullende diensten, zoals de koppeling met uw boekhoudsysteem of het bewaren van de digitaal afgegeven machtigingen. Zo weet u niet alleen dat uw digitale incassomachtigingen aan alle wet- en regelgeving voldoen, maar bespaart u ook veel tijd op uw financiële administratie na de implementatie.

Meer weten over digitale incassomachtigingen? 

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden die digitale incassomachtigingen uw organisatie bieden? Neem dan contact met ons op: wij adviseren u graag!