Wijzigingen in het griffierecht per 1 januari 2022

Terug

Per 1 januari 2022 wijzigen de tarieven voor het griffierecht. Dit kan voor veel zaken voordeliger uitpakken. Een aantal politieke partijen, en ook de Raad voor de rechtspraak, vinden de wijzigingen slechts een eerste stap in de goede richting en stellen dat er nog veel meer moet gebeuren.

Meer differentiatie in de tarieven

Met de wetswijzigingen veranderen de tarieven voor griffierechten. Het huidige systeem kent drie categorie├źn:

  • Voor vorderingen tot 500 euro betalen rechtspersonen (bedrijven) 126 euro en natuurlijke personen 85 euro.
  • De tweede categorie is voor vorderingen tussen 500 en 12.500 euro. Daar zijn de tarieven respectievelijk 507 euro en 240 euro.
  • In de derde categorie, boven de 12.500 euro, zijn de griffierechten nu 1.013 voor rechtspersonen en 507 euro voor natuurlijke personen.

De nadelen van het huidige systeem zitten met name in de tweede categorie. Zo is een zelfstandig ondernemer bij een vordering van boven de 500 euro, 507 euro kwijt aan griffierechten. De naar verhouding hoge kosten zijn voor midden- en kleinbedrijven vaak reden om van een rechtszaak af te zien. De wetswijziging brengt meer differentiatie in de tarieven. De categorie van 500 tot 12.500 euro bijvoorbeeld, wordt gesplitst in vier nieuwe categorie├źn.

Overzicht wijzigingen griffierecht:

Griffierrecht tarieven kanton

Griffierrecht tarieven civiel

Wilt u meer weten over de wijziging in de griffierechten of heeft u ondersteuning nodig bij een vordering? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier!