Wie betaalt de gemaakte incassokosten?

Terug

Wanneer je openstaande factuur – na diverse herinneringen – niet betaald wordt en je daarom besluit om de vordering uit handen te geven, worden er extra kosten gemaakt om de openstaande factuur betaald te krijgen. Wie moet deze kosten eigenlijk betalen?

Maak vervolgstappen (nogmaals) bekend 

Vervelend: een factuur na verschillende (officiële) herinneringen nog steeds niet betaald krijgen. Wanneer je de laatste aanmaning uitstuurt is het dan ook belangrijk dat je niet alleen aangeeft dat dit de laatste aanmaning is, maar is het ook belangrijk dat je de vervolgstappen na deze aanmaning aankondigd.  Door deze vervolgstappen (nogmaals) duidelijk aan te kaarten, is de daadwerkelijke vervolgstap nemen niet altijd nodig. 

Kondig incassokosten aan

In de laatste aanmaning mededelen dat je de vordering hierna uit handen zult geven, is dus belangrijk. In (bijna) alle gevallen is een formele aankondiging van incassokosten zelfs verplicht als de debiteur een particulier is. Sinds 1 juli 2012 is er een wet (Wet Incassokosten of WIK) die bepaalt onder welke voorwaarden je incassokosten en de hoogte daarvan mag verhalen op de debiteur. De formulering in de aanmaning is erg belangrijk, omdat anders in een eventuele procedure de rechter de incassokosten kan afwijzen. En dat zou jammer zijn, omdat je dan (een deel van) de gemaakte kosten niet kunt verhalen bij jouw debiteur.  

Ben je er niet zeker van hoe je dit moet aanpakken en/ of aankondigen? Laat je dan goed informeren of geef dit uit handen, om er zeker van te zijn dat het volgens de wettelijke regels gaat. 

Kies een allround incassopartner

Mocht jouw debiteur na de laatste aanmaning, inclusief de aankondiging van het uit handen geven van de vordering, nog steeds de openstaande factuur niet betaald hebben, ga dan op zoek naar een passende en betrouwbare incassopartner. Hierbij is een partner die jou het gehele incassotraject kan ontzorgen het prettigst; van eerste sommatie tot en met gerechtelijke procedures en beslaglegging indien nodig. Ons incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor verzorgt het gehele traject van A tot Z.

Vragen?

Heb jij ook openstaande facturen die niet betaald worden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder met de ontzorging rondom jouw openstaande facturen.