Wat zijn de voordelen van een incassobureau en gerechtsdeurwaarder in één?

Terug

Als u erover nadenkt om één of meer van uw openstaande vorderingen uit handen te geven, vraagt u zich vast af: “Aan wie?”. Als u rondvraagt in uw netwerk, of op internet gaat zoeken, krijgt u verwijzingen naar zowel incassobureaus als gerechtsdeurwaarders. In dat woud van incassopartners is het moeilijk om een keuze te maken.

Van den Berg de Rie & Uyterlinde begrijpt dat u een goed geïnformeerde keuze wilt maken. En dat u niet alles weet over de branche waarin incassobureaus en gerechtsdeurwaarders opereren. Daarom geven wij u graag antwoord op de vraag wat de voordelen zijn van een incassopartner die de functie van incassobureau en gerechtsdeurwaarder combineert.

Incassobureau

Incassobureaus innen openstaande vorderingen in opdracht van schuldeisers. Zij doen dit in het buitengerechtelijke incassotraject. Incassobureaus proberen dus een openstaande factuur te innen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Bijvoorbeeld door de debiteur te mailen, bellen en/of met de debiteur te onderhandelen over een betalingsregeling.

Als de betaling uitblijft heeft een incassobureau geen verdere bevoegdheden om de openstaande factuur toch te innen. Zij mogen geen dagvaarding uitbrengen en ook niet zelfstandig beslag leggen. Ook niet als de rechter een veroordelend vonnis heeft gewezen. Voor deze handelingen moeten incassobureaus een gerechtsdeurwaarder inschakelen.

Gerechtsdeurwaarder

Gerechtsdeurwaarders innen eveneens openstaande vorderingen in opdracht van schuldeisers. In het buitengerechtelijke incassotraject verrichten zij dezelfde werkzaamheden als incassobureaus. Maar daar waar de bevoegdheden van een incassobureau bij het uitblijven van de betaling stoppen, gaan die van een gerechtsdeurwaarder verder.

Gerechtsdeurwaarders zijn namelijk ook openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon. In die hoedanigheid verrichten gerechtsdeurwaarders ambtelijke werkzaamheden, zogenaamde ambtshandelingen. Zo mag een gerechtsdeurwaarder onder andere:

 • een dagvaarding uitbrengen
 • een vonnis betekenen en executeren
 • (met toestemming van de rechter) beslag leggen
 • een woning ontruimen

Door deze status van openbaar ambtenaar boekt een gerechtsdeurwaarder vaak sneller betere resultaten dan een incassobureau.

Laat u door de term ‘openbaar ambtenaar’ overigens niet in verwarring brengen. Een gerechtsdeurwaarder is bovenal óók een ondernemer, die weet hoe ondernemers denken en die pro-actief met zijn klanten meedenkt.

Eisen die aan de gerechtsdeurwaarder worden gesteld

Gerechtsdeurwaarder wordt je niet zomaar. Een gerechtsdeurwaarder wordt door de Kroon benoemd en er gelden strenge vestigingsregels. Een gerechtsdeurwaarder is verplicht een derdengeldenrekening aan te houden, waardoor uw geld is gewaarborgd, ook als de gerechtsdeurwaarder failliet zou gaan. Daarnaast moet een gerechtsdeurwaarder, om zijn vak te mogen blijven uitoefenen, voldoen aan wet- en regelgeving, kwaliteitseisen en hij moet zich blijven bijscholen. Ook zijn gerechtsdeurwaarders onderhevig aan tuchtrecht.

De voordelen van een gerechtsdeurwaarder op een rij

 • De gerechtsdeurwaarder kan alle stappen in een procedure bij de rechtbank zelf nemen. Hij mag zelf beslag leggen bij uw debiteuren en hoeft hier, anders dan een incassobureau, geen anderen voor in te schakelen. Daarmee bespaart u tijd én geld.
 • Veel debiteuren beseffen dat een gerechtsdeurwaarder meer kan en mag dan een incassobureau. Van een brief of telefoontje van een gerechtsdeurwaarder gaat daarom meer kracht uit, waardoor uw debiteuren de vordering eerder zullen voldoen. En ook dat bespaart u tijd en geld.
 • Een gerechtsdeurwaarder is een betrouwbare incassopartner: uw geld is gewaarborgd. Door strenge vestigingseisen en verplichte bijscholing bent u verzekerd van hoge kwaliteit. Een gerechtsdeurwaarder staat daarnaast onder streng toezicht van officiële instanties.

Raak ik mijn klant niet kwijt als ik mijn vordering uit handen geef?

Vindt u het toch spannend om uw openstaande facturen uit handen geven? Wellicht omdat u bang bent om door de agressieve benaderingswijze van een incassopartner uw klanten kwijt te raken?

Daar hoeft u bij een gerechtsdeurwaarder als Van den Berg de Rie & Uyterlinde niet bang voor te zijn. Als ondernemers weten wij hoe belangrijk het is om de zakelijke relatie met uw klanten te behouden. Daarom benaderen wij uw debiteuren altijd professioneel en doortastend, maar uitermate tactvol en constructief. Graag komen wij in een zo vroeg mogelijk stadium in actie. Op het moment dat er tussen u en uw debiteur nog geen (grote) irritaties zijn ontstaan bereiken wij sneller een duurzame oplossing. Onze jarenlange ervaring met incasseren helpt ons daarbij.

Bovendien werken wij graag samen met u aan uw openstaande vorderingen. We bespreken mogelijke oplossingen en regelingen altijd eerst met u. Dit maakt dat u grip houdt op uw klantrelatie en u ook in de toekomst nog prettig zaken kunt blijven doen met uw debiteur.

Bij Van den Berg de Rie & Uyterlinde bent u verzekerd van:

 • maatwerk
 • doortastende en doeltreffende incasso
 • met oog voor uw klantrelatie
 • zonder onnodige kosten
 • 24 uur per dag en 7 dagen per week online toegang tot uw lopende
  incassotrajecten

Neemt u gerust contact met ons op.