Wat kan en mag een incassobureau?

Terug

Veel ondernemers en particulieren weten niet wat het verschil is tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder. Zij worden dan ook nog wel eens door elkaar gehaald. Dat is op zich begrijpelijk, want incassobureaus en gerechtsdeurwaarders werken in dezelfde branche, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. Daarover leest u hier meer. In dit artikel vertelt Van den Berg de Rie & Uyterlinde u meer over wat een incassobureau kan en mag.

Direct online een incassobureau inschakelen?

 

Online Incasso Indienen

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat namens een schuldeiser achterstallige vorderingen probeert te incasseren. Een incassobureau doet dit tijdens de zogenaamde minnelijke incassoprocedure. Dit noemen we ook wel het buitengerechtelijke incassotraject.

Een incassobureau probeert dus een openstaande factuur te innen in de fase vóórdat de rechter er aan te pas komt.

Wat mag een incassobureau?

Een incassobureau mag uw debiteur in deze fase bewegen te betalen door hem of haar te mailen of te bellen. Daarnaast mag een incassobureau aanmaningen en sommaties versturen, betalingsregelingen opstellen en bemiddelen bij eventuele misverstanden en conflicten tussen u en uw debiteur.

De kosten voor deze werkzaamheden zullen incassobureaus in eerste instantie proberen te verhalen op uw debiteur. Vaak bieden zij ook no-cure-no-pay-regelingen aan. Het is daarbij voor u belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een no-cure- no-pay-aanbieder aan succesvolle zaken zo veel mogelijk wil verdienen en aan dubieuze of ingewikkelde zaken zo min mogelijk tijd wil besteden.

Wist u trouwens dat als u zelf uw incassowerkzaamheden voor uw rekening neemt, u in veel gevallen ook incassokosten bij uw debiteur in rekening mag brengen?

Als u daar meer over wilt weten, of daar hulp bij kunt gebruiken, kunt u altijd terecht bij Van den Berg de Rie & Uyterlinde. Wij hebben overigens ook verschillende handige gratis downloads ter beschikking gesteld. Deze downloads helpen u bij het effectief, efficiënt en met behoud van klantrelatie innen van uw openstaande vorderingen:

  • In de Toolkit Debiteurenbeheer vindt u niet alleen verschillende voorbeeldbrieven voor betalingsherinneringen en aanmaningen, maar ook een DSO-rekenhulp én een rekenhulp om incassokosten te berekenen.
  • De handige tips en belscripts geven u of uw medewerkers houvast tijdens het telefonisch contact met uw debiteuren.

Wilt u ons als incassobureau inschakelen? Dan kunt u eenvoudig online uw incasso bij ons indienen.

 

Online Incasso Indienen

 

Wat mag een incassobureau niet?

Als de betaling in het buitengerechtelijke incassotraject uitblijft heeft een incassobureau geen verdere bevoegdheden om facturen te innen. Dat betekent dat incassobureaus voor het gerechtelijke traject een advocaat en/of een gerechtsdeurwaarder moeten inschakelen om:

  • een dagvaarding uit te brengen
  • een vonnis te betekenen en te executeren
  • beslag te leggen
  • een woning te laten ontruimen

Een gerechtsdeurwaarder heeft vaak overigens ook een eigen incassopraktijk. Zij kunnen daarmee zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke incassotraject voor u verzorgen. Ook Van den Berg de Rie & Uyterlinde heeft die brede expertise. U kunt altijd even contact met ons opnemen om te overleggen over de mogelijkheden, kansen en kosten van uw incasso.

Waar moet u (nog meer) op letten bij het kiezen van een incassopartner?

Iedereen die dat wil of ambieert kan zomaar, zonder enig diploma, een incassobureau beginnen. Er gelden geen vestigingseisen, er zijn geen verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen en incassobureaus zijn niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht.

Dit betekent dat u kritisch en alert moet zijn bij de selectie van uw incassopartner. U wilt natuurlijk graag dat uw achterstallige vorderingen snel, efficiënt en doeltreffend geïnd worden, maar niet dat uw incassopartner zoveel (ongeoorloofde) druk uitoefent op uw debiteuren dat uw klantrelatie in gevaar komt, of zelf verpest wordt. Een onbetrouwbare of te agressieve incassopartner doet ook uw eigen reputatie geen goed.

Kies daarom een betrouwbare incassopartner, het liefst één die u tijdens zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke traject kan bijstaan. Kies een incassopartner die transparant is over uw mogelijkheden en de kosten en wees voorzichtig met no-cure-no-pay aanbiedingen. Meer tips over het uit handen geven van uw vorderingen leest u hier.

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met Van den Berg de Rie & Uyterlinde, dan weet u zeker dat uw openstaande vorderingen snel, doeltreffend en conform de wettelijke regels geïncasseerd worden.