Wat is een DSO-berekening?

Terug

Als u werk maakt van uw openstaande facturen en veel tijd en energie stopt in het verkorten van betalingstermijnen, is het fijn als u daarvan na enige tijd ook resultaten kunt zien. Er zijn ondernemers die een overzicht bijhouden van wie welke factuur na hoeveel dagen heeft betaald, maar dit is vrij onoverzichtelijk en kost relatief veel werk. Er is een methode waarmee u in één oogopslag kunt zien of uw inspanningen resultaat hebben: de DSO-berekening.

Wat is DSO?

DSO betekent Days Sales Outstanding. Een DSO-berekening geeft weer hoeveel dagen uw facturen gemiddeld openstaan en is eenvoudig te maken. De DSO is van grote invloed op de cashflow en financiële gezondheid van uw onderneming. Zelf een DSO berekening maken en zodoende de DSO berekenen van uw organisatie? Download onze toolkit met de DSO Berekenen Tool.

 

Download DSO Berekenen Tool

Wat is een DSO-berekening?

Een lage DSO betekent dat uw debiteuren snel betalen. Dat is fijn, want dat betekent dat uw banksaldo hoger is en uw cashflow goed. Een hoge DSO geeft aan dat uw debiteuren uw facturen laten liggen. Dat komt ofwel doordat u een risicovolle debiteurenportefeuille heeft, ofwel doordat u geen (goed) debiteurenbeleid voert. Uw cashflow kan daardoor negatief beïnvloed worden.

Een DSO-rapportage wordt ook wel GTK-rapportage genoemd (Gemiddelde Krediet Termijn).

Hoe bereken ik de DSO?

De standaardmethode om inzicht te krijgen in uw DSO is om aan het einde van elke maand de volgende berekening uit te voeren:

(Debiteurensaldo einde maand / Maandomzet)  x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

Door van deze uitkomsten vervolgens een historisch overzicht aan te leggen, kunt u in één oogopslag zien hoe succesvol uw inspanningen tot het terugdringen van betalingstermijnen zijn. Een kleine moeite dus, met veel resultaat!

Er zijn ook alternatieve methodes om de DSO te berekenen.

Snelle inventarisatie:
(Debiteurensaldo / Gemiddelde maandomzet)  x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

Kwartaal-methode:
(Debiteurensaldo / Gemiddelde kwartaalomzet) x 30 = gemiddelde betalingstermijn in dagen

 

Download DSO Berekenen Tool

DSO Berekenen? Onze Toolkit Debiteurenbeheer helpt u op weg

Van den Berg de Rie & Uyterlinde heeft speciaal voor u een gratis Toolkit Debiteurenbeheer samengesteld. In deze toolkit vindt u, naast verschillende voorbeeldbrieven, een handige rekenhulp om uw DSO volgens de standaardmethode te berekenen: u vult simpelweg alleen uw debiteurensaldo en maandomzet in en de rekenhulp rekent uit wat de gemiddelde betalingstermijn van uw debiteuren is.

Ook kunt u in deze rekenhulp het streefaantal dagen invoeren waarmee u de gemiddelde betalingstermijn wilt terugdringen en vervolgens meteen zien hoeveel extra geld u dat op uw bankrekening oplevert!

Wilt u ook nú aan de slag met het terugdringen van uw betalingstermijnen? Download onze gratis toolkit dan nu!

 

Download DSO Berekening

DSO-berekening als onderdeel van uw debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is binnen kleinere bedrijven vaak een ondergeschoven onderwerp. En dat is jammer, want openstaande facturen kosten u vaak veel geld en ergernis. En dat is onnodig. Als u de DSO-berekening een vast onderdeel maakt van uw maandelijkse administratie, heeft en houdt u goed zicht op uw cashflow. Lopen de betalingstermijnen op? Dan kunt u snel schakelen en gericht actie ondernemen.

Naarmate uw onderneming groeit en uw debiteurenportefeuille meegroeit, is een DSO-overzicht én goed debiteurenbeheer onmisbaar voor een goede cashflow. Bovendien maakt u, als u met een bank of investeerder gaat praten over financiering voor uw bedrijf, een betere indruk als u een goed overzicht heeft van en inzicht heeft in de geldstromen van uw bedrijf.

Kunt u hulp gebruiken bij het berekenen van uw DSO en/of het inrichten van uw debiteurenbeleid? Bent u benieuwd hoe u uw DSO kunt verlagen? Van den Berg de Rie & Uyterlinde adviseert u graag. U kunt altijd contact met ons opnemen.