Loonbeslag
Loonbeslag is beslag op (een deel van) het inkomen van uw debiteur. Tot het inkomen behoort zowel het loon als een eventuele uitkering van de debiteur.
De gerechtsdeurwaarder kan ervoor kiezen om voorafgaand aan een eventuele procedure loonbeslag te leggen (conservatoir loonbeslag). Hij kan er ook voor kiezen om eerst een dagvaardingsprocedure te starten en vervolgens, naar aanleiding van het vonnis loonbeslag te leggen (executoriaal beslag). Meer informatie over deze vormen van beslag vindt u hier.
Nadat de gerechtsdeurwaarder toestemming van de rechter heeft gekregen legt hij bij de werkgever of uitkeringsinstantie beslag op het loon of de uitkering. Loonbeslag is daarmee een vorm van derdenbeslag. Werkgevers en uitkeringsinstanties zijn verplicht aan het loonbeslag mee te werken.
De werkgever of uitkeringsinstantie maakt de zogenaamde beslagvrije voet over aan uw debiteur. Het deel van het loon of de uitkering dat uitkomt boven de beslagvrije voet maken zij over aan de gerechtsdeurwaarder, totdat de volledige openstaande schuld is voldaan.
Het voordeel van loonbeslag is dat uw debiteur niet de kans krijgt om het bedrag uit te geven. U weet daardoor met een redelijk grote mate van zekerheid dat u uw vordering uiteindelijk betaald krijgt.
Wat is de beslagvrije voet?
De beslagvrije voet is het minimumbedrag waar uw debiteur recht op heeft om in zijn of haar levensonderhoud (boodschappen en vaste lasten) te voorzien. Het uitgangspunt van de beslagvrije voet is 90% van de bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Vanaf 1 juli 2017 is de beslagvrije voet voor een alleenstaande minimaal 888 euro (afgerond), voor echtparen minimaal 1269 euro (afgerond).
Gerechtsdeurwaarders moeten bij de berekening van de beslagvrije voet echter ook rekening houden met onder andere de gezinssamenstelling en de hoogte van de woonlasten en premie ziektekostenverzekering van uw debiteur. Debiteuren kunnen de hoogte van hun beslagvrije voet zelf uitrekenen op de site van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.
Als u beslag laat leggen op het inkomen of de uitkering van uw debiteur, kunt u dus alléén beslag laten leggen op het deel van het inkomen of de uitkering dat boven de beslagvrije voet uitkomt.
Andere vormen van beslag
Naast loonbeslag kan de gerechtsdeurwaarder ook beslag leggen op bezittingen en/of bankrekeningen van uw debiteur. Dit wordt respectievelijk ‘beslag roerende zaken’, ’beslag onroerende zaken’ en ‘bankbeslag’ genoemd. Ook voor deze vormen van beslag moet de rechter eerst toestemming geven.
Van den Berg de Rie & Uyterlinde bepaalt altijd in overleg met u wanneer en waarop beslag wordt gelegd. Daarbij bespreken wij altijd wat uw kansen en risico’s zijn, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wilt u dat wij beslag gaan leggen? Dan nemen wij u het gehele traject uit handen. De kosten zullen wij primair op uw debiteur verhalen. Neemt u dus gerust contact met ons op.