Incassobureau of gerechtsdeurwaarder?
Voor veel ondernemers is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder. Dat is op zich begrijpelijk, want zij werken in dezelfde branche, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen.
Incassobureau
Incassobureaus innen openstaande vorderingen in opdracht van schuldeisers (lees hier wat een incassobureau allemaal kan/mag). Zij doen dit in het buitengerechtelijke incassotraject. Incassobureaus proberen dus een openstaande factuur te innen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Bijvoorbeeld door uw klant te mailen, bellen en/of met uw klant te onderhandelen over een betalingsregeling.
Als de betaling uitblijft heeft een incassobureau geen verdere bevoegdheden om de openstaande factuur toch te innen. Zij mogen geen dagvaarding uitbrengen en ook niet zelfstandig beslag leggen. Ook niet als de rechter een veroordelend vonnis heeft gewezen. Voor deze handelingen moeten incassobureaus een gerechtsdeurwaarder inschakelen.
Gerechtsdeurwaarder
Gerechtsdeurwaarders innen eveneens openstaande vorderingen in opdracht van schuldeisers. In het buitengerechtelijke incassotraject verrichten zij dezelfde werkzaamheden als incassobureaus. Maar daar waar de bevoegdheden van een incassobureau bij het uitblijven van de betaling stoppen, gaan die van een gerechtsdeurwaarder verder.
Gerechtsdeurwaarders mogen als zogenaamd ‘openbaar ambtenaar’ de volgende ambtshandelingen uitvoeren:
- met toestemming van de rechter (conservatoir) beslag leggen
- een dagvaarding uitbrengen
- een vonnis betekenen en executeren
- een woning ontruimen
Door deze status van openbaar ambtenaar boekt een gerechtsdeurwaarder vaak sneller betere resultaten dan een incassobureau. Laat u door de term ‘openbaar ambtenaar’ overigens niet in verwarring brengen. Een gerechtsdeurwaarder is bovenal óók een ondernemer, die weet hoe ondernemers denken en die pro-actief met zijn klanten meedenkt.
Wanneer mag u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen?
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan. Een incassobureau of gerechtsdeurwaarder kan vanaf dat moment alle werkzaamheden uitvoeren om uw factuur alsnog betaald te krijgen.
Denkt u daarbij aan telefonisch herinneren, schriftelijk herinneren of aanmanen. Omdat incassobureaus en gerechtsdeurwaarders veel ervaring hebben met incasseren weten zij vaak de juiste toon te vinden. Daardoor zullen uw openstaande facturen sneller worden voldaan dan wanneer u zelf aan de slag gaat.
U mag echter pas incassokosten in rekening (laten) brengen als uw debiteur in verzuim is. Daarom adviseren wij u altijd om, voordat u uw vordering uit handen geeft, eerst uw debiteur schriftelijk in gebreke te stellen. Als u zaken doet met consumenten bent u dit, om incassokosten in rekening te kunnen brengen, zelfs verplicht. In onze gratis Toolkit Debiteurenbeheer vindt u goede voorbeelden van een dergelijke brief.
Waar moet u op letten bij het kiezen van een incassopartner?
Als u dan uw vordering uit handen gaat geven, waar gaat u heen? Wellicht is het dan goed om te weten dat iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen, zonder te voldoen aan vestigingseisen en verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen. Voor gerechtsdeurwaarders gelden deze eisen wel. Incassobureaus zijn, in tegenstelling tot gerechtsdeurwaarders, ook niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht.
Wij adviseren u daarom om kritisch en alert te zijn bij de selectie van uw incassopartner. Een onbetrouwbare of te agressieve incassopartner doet ook uw eigen reputatie geen goed.
Kies daarom een betrouwbare incassopartner, het liefst één die u tijdens zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke traject kan bijstaan. Kies een incassopartner die transparant is over uw mogelijkheden en de kosten en wees voorzichtig met no-cure-no-pay aanbiedingen. Meer tips over het uit handen geven van uw vorderingen leest u hier.
Advies nodig of een incassobureau inschakelen?
Als u vragen heeft over uw openstaande facturen kunt u altijd terecht bij Van den Berg de Rie & Uyterlinde. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies, of als u uw vordering(en) uit handen wilt geven.