Vijf tips voor zzp'ers om klanten sneller te laten betalen

Terug

Als zzp’er wil je natuurlijk dat je rekeningen zo snel mogelijk worden betaald. Dat is goed voor je cashflow en draagt bij aan een gezonde liquiditeit van je onderneming. Helaas vertoont niet iedereen het gewenste betalingsgedrag. 

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven gemiddeld 41 dagen moeten wachten op hun geld. Dat is elf dagen langer dan de gemiddelde betalingstermijn van 30 dagen. Strak debiteurenbeheer draagt bij aan snellere betalingen. Maar jij kunt er ook zelf iets aan doen: vijf tips om je klanten sneller te laten betalen:

Tip 1. Maak duidelijk wat je betaaltermijn is

De betaaltermijn op jouw factuur is een belangrijk onderdeel van je debiteurenbeheer. Je kunt de betaaltermijn in dagen vermelden of een uiterste betaaldatum aangeven. De laatste optie geeft meer duidelijkheid naar je klant. Ook is het handig om je betaaltermijn(en) op te nemen in je algemene voorwaarden en benoem ze al duidelijk in je offertes. Daarmee vergroot je de kans op het gewenste betalingsgedrag.

Tip 2. Stuur direct de rekening

Je bent druk met je opdracht afronden naar je klant. En alweer met een nieuwe klus bezig. Voordat je het weet vergeet je de factuur te sturen. Uit de praktijk blijkt dat een factuur die direct na het leveren van een product of dienst sneller wordt betaald dan een factuur die men pas aan het eind van de maand ontvangt. Hiermee ontneem je de urgentie bij je klant om ook snel te betalen. Dus, factureer altijd direct na het opleveren van je opdracht of dienst.

Tip 3. Verleid je klant tot een directe betaling

Idealiter betaalt je klant per omgaande jouw factuur. Je kunt ze daartoe verleiden door een betaallink in je factuur op te nemen, of in de mail waarin je de rekening als bijlage meestuurt. Er zijn verschillende platforms om zo’n betaallink te maken, zoals iDEAL, PayPal of Tikkie. Ook je eigen bank biedt deze betaalservice waarschijnlijk aan. Informeer ook eens bij je klanten welke betalingsmethode zij prefereren.

Tip 4. Beloon de klanten die tijdig betalen

Gewenst gedrag belonen werkt beter dan ongewenst gedrag straffen. Dus als je zorgt voor een beloning bij een directe betaling of binnen een bepaalde termijn, is de kans groot dat je klanten hierin meegaan. Want iedereen houdt van cadeautjes! Als voorbeeld kun je bij een directe betaling een kortingspercentage geven of korting op een volgende bestelling of opdracht. Of je stuurt een leuke attentie.

Tip 5. Een beller is sneller

Heb je de pech dat de betaaltermijn van een factuur is verlopen? Stuur geen mail of brief met een betalingsherinnering, maar pak direct de telefoon. Houd het gesprek vriendelijk, maar wel zakelijk. Probeer te achterhalen wat de reden is van het uitblijven van de betaling. Misschien was de klant toch niet geheel tevreden over jouw dienstverlening of product. Los dat dan snel op en spreek altijd met je klant af wanneer hij (een deel van) de rekening gaat betalen.