1. Zorg voor adequaat debiteurenbeheer
Het lijkt een open deur, maar debiteurenbeheer is een belangrijk aspect van je bedrijfsvoering. Zorg voor een overzichtelijke administratie, stuur op tijd je facturen en neem direct actie wanneer klanten zich niet aan de gestelde betalingstermijn houden.
2. Controleer de kredietwaardigheid via Google
Een check op kredietwaardigheid kun je simpelweg via Google doen. Zoek je klant op via diens bedrijfsnaam en gebruik zoektermen als faillissement, schuld, wanbetaler, rechter, vordering of betaling. Ook zo’n ronde via social media doen levert regelmatig verrassende resultaten op.
3. Check kredietwaardigheid via je netwerk
Informeer binnen je eigen netwerk en klantenkring of er al iemand zakendoet met de desbetreffende klant. Deze informele informatie geeft al inzicht in de kredietwaarde en dus of de klant betrouwbaar is en of de betalingstermijn wordt gehaald. Dit kan de basis zijn voor aanvullend, formeler onderzoek.
4. Loop eens binnen bij de Kamer van Koophandel
Bij de Kamer van Koophandel kun je tegen betaling informatie krijgen over potentiële zakenpartners, klanten of opdrachtgevers. Daar vind je onder meer informatie over jaarrekeningen, bv-structuren, de datum van oprichting en het aantal medewerkers. Een jaarrekening is natuurlijk een momentopname, maar geeft in de regel een goede indicatie van de kredietwaardigheid.