Recordlaagte in faillissementen in 2021

Terug

Op de website faillissementen.nl bleef het in 2021 oorverdovend stil. Tien jaar daarvoor (2011) meldde dit platform nog 13.000 failliete bedrijven, tegen 1809 vorig jaar, volgens cijfers van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Wat is hier de reden van en blijft dit de trend voor dit jaar?

Waar de faillissementsvoorspellingen in het begin van de coronatijd nog gitzwart waren, wezen deze achteraf gezien meer op een zonnige periode. De reden van het uitblijven van de eerder gevreesde faillissementsgolf bleek te liggen in de set aan maatregelen van de Nederlandse overheid. Miljarden zijn uitgegeven om de BV Nederland draaiende te houden. Was dat niet gebeurd, dan lagen er nu hele andere kaarten op tafel en had het aantal faillissementen veel hoger moeten liggen.

Altares Dun & Bradstreet schetst dat het bij een van de meest door de pandemie getroffen sectoren, de horeca, ook relatief meevalt. De coronamaatregelen hebben volgens de datacruncher weliswaar veel impact op de bedrijfsvoering van horecazaken, maar dat blijkt nog niet uit de faillissementscijfers. Zo vielen er in 2021 slechts 100 horecagelegenheden om, in 2019 waren dat er 151 en in 2020 waren dat er 192.

De bouwsector heeft het veel zwaarder voor de kiezen gekregen: dit jaar gingen al 311 bouwbedrijven over de kop. Het hoogst aantal faillissementen (315) in 2021 werd overigens geturfd in de handelssector.

Voorzichtige toename faillissementen

Toch begint het tij al te keren, schat de beheerder van het faillissementenplatform in. Hij ziet het aantal faillissementen alweer toenemen, tot wel 20%. Met de stop op overheidssubsidies, in combinatie met de terugbetalingsregelingen, dienen de eerste problemen zich al aan in het prille 2022. 

Vooral hotels, restaurants en cafetaria’s worden geraakt. In de bouw- en transportsector beginnen de klappen te vallen. Ook Altares Dun & Bradstreet ziet de kans aanwezig op een ‘golf aan faillissementen’ als de overheidssteun wegvalt: “Bedrijven doen er hoe dan ook goed aan de financiële situaties van hun klanten nauw in de gaten te houden.”