Op welk moment geeft u openstaande vorderingen het beste uit handen?

Terug

Heeft u een vordering openstaan? Dan wilt u natuurlijk dat de schuldenaar deze factuur binnen de betalingstermijn voldoet. Gebeurt dat niet, dan kunt u de vordering uit handen geven als u er zelf niet uit komt. Dat kan zijn omdat het te veel tijd kost of te ingewikkeld is. Waar moet u op letten bij het uit handen geven van de vordering? 

 

Een incassopartner van A tot Z

Het is aan te bevelen om een incassobureau in de arm te nemen die u van A tot Z ondersteunt. Dat wil zeggen: deze incassopartner neemt niet alleen het buitengerechtelijk incassotraject voor zijn rekening, maar ook een eventueel gerechtelijk traject, inclusief het leggen van beslag en/of het bemiddelen tussen u en de schuldenaar.

Niet alle incassobureaus hebben ook gerechtsdeurwaarders in huis. Gerechtsdeurwaarders hebben meer bevoegdheden dan ‘gewone’ incassobureaus. Schuldenaren weten dit vaak. Hierdoor is de kans op (snel en goed) succes groter – en dat bespaart geld en tijd.

Bovendien is een gerechtsdeurwaarder betrouwbaar. Ten eerste moet deze een derdengeldenrekening hebben waarop het geld staat dat de deurwaarder voor u heeft geïncasseerd. Zelfs als deze failliet gaat, komt dit geld u toe. Verder moeten gerechtsdeurwaarders o.a. bijscholing volgen, in tegenstelling tot ‘gewone’ incassobureaus. Tot slot staan zij onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Ook dat is een waarborg voor betrouwbaarheid.

Laat de kosten helder zijn

Een laatste aandachtspunt is no cure, no pay. Dit lijkt aantrekkelijk, maar in de praktijk zijn er meer kosten aan verbonden dan u verwacht. Kosten aan de rechtbank voor het voeren van een juridische procedure bijvoorbeeld. Kies in plaats daarvan liever voor een incassopartner die duidelijk is over de kosten. Zo houdt u de regie.