Welk betalingstermijn houd je aan?
Welk betalingstermijn je moet aanhouden, heeft te maken met verschillende factoren. Één van deze factoren is met wie je een overeenkomst bent aangegaan: een consument, bedrijf of de overheid? Aan deze verschillende ‘debiteuren’ zitten namelijk verschillende wettelijke betaaltermijnen:
- Consumenten: hiervoor zijn geen wettelijke betalingstermijnen, deze mag je zelf bepalen mits het een redelijk termijn is (zet deze wel altijd op de factuur en in de algemene voorwaarden).
- Bedrijven: zonder dat er een betalingstermijn overeengekomen is, is deze altijd 30 dagen. Wanneer er wel een betalingstermijn is overeengekomen kan dit tot maximaal 60 dagen (eventueel langer als bewezen kan worden dat dit voor beide partijen geen nadelig effect heeft).
- Overheid: de maximale betalingstermijn is 30 dagen, waarbij in hoge uitzondering deze verlengd zou kunnen worden tot 60 dagen.
De meest gebruikelijke betalingstermijn is dus 30 dagen, ongeacht met wie je een overeenkomst hebt afgesloten.
Wanneer verstuur je herinneringen?
Wanneer je jouw factuur hebt gestuurd, is het belangrijk dat je herinneringen op het juiste moment deelt met jouw klant-debiteur. Deze momenten hangen uiteraard samen met de overeengekomen betalingstermijn. Onderstaand zou een gepaste volgorde kunnen zijn van herinneringen bij een betalingstermijn van 30 dagen:
- Dag 1 = factuur (inclusief algemene voorwaarden en betalingstermijn) sturen
- Dag 29 = eerste telefonische herinnering
- Dag 31 = betaalherinnering
- Dag 37 = eerste aanmaning
- Dag 40 = laatste telefonische herinnering
- Dag 44 = laatste aanmaning en aankondiging het uit handen geven van vordering en eventueel bijkomende (incasso)kosten
Wanneer er bij dag 44 nog steeds niet betaald is, kun je de vordering uit handen geven aan een gerechtsdeurwaarderskantoor. Let overigens op dat bij consumenten andere regels gelden. Om aanspraak te maken op incassokosten gelden bijzondere, wettelijke bepalingen waarvan je niet mag afwijken. Ook in jouw organisatie kan je om (commerciële) overwegingen afwijkende termijnen hanteren. Wij denken graag met je mee!
Hulp nodig?
Kun je hulp gebruiken bij het debiteurenproces van jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.