Incasseren zonder de klantrelatie te beschadigen

Terug

6 tips voor effectief incasseren

Uw facturen worden niet betaald. Niet, niet volledig of niet op tijd. Dan bent u niet de enige. Meer dan de helft van de bedrijven heeft te maken met niet of traag betalende klanten. Maar u vindt het nu wel eens tijd voor actie, want zo kan het niet langer. Maar hoe doet u dat? U wilt ook uw klanten niet kwijt door gesteggel over de factuur. Van den Berg de Rie & Uyterlinde geeft 6 tips.

# 1 Zorg voor een professioneel voortraject

Een goed begin is het halve werk. Als uw voortraject duidelijk en professioneel is ingericht zien uw klanten dat u een serieuze, professionele en zakelijke partij bent. Ze zullen dit waarderen, u serieuzer nemen en uw factuur daardoor waarschijnlijk ook eerder betalen.

# 2 Zorg voor duidelijke en heldere betalingsvoorwaarden

Voor het geval dat zij dat, ondanks uw inspanningen toch niet doen, is het belangrijk dat u duidelijke en heldere betalingsvoorwaarden heeft laten maken.

U kunt dan bij het uitblijven van de (volledige) betaling altijd teruggrijpen op de afspraken in de overeenkomst en uw betalingsvoorwaarden. Daarmee houdt u het zo zakelijk mogelijk en voorkomt u onnodige discussies die de klantrelatie juist kunnen beschadigen.

# 3 Zorg voor snelle, duidelijke en vriendelijke facturen

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de vorige tip: hoe duidelijker en helderder uw facturen, hoe minder discussie er mogelijk is. Daarbij geldt: hoe eenvoudiger u het maakt om te betalen, hoe sneller er in de regel betaald wordt. Overweeg dus eens een digitale factuur met betaallink.

# 4 Investeer in een goede klantrelatie

Een goede klantrelatie is belangrijk. Niet alleen bij het binnenhalen van de order of opdracht, maar ook na het afronden én tijdens het proces van factureren. Klanten gunnen u eerder een snelle betaling en nieuwe opdracht als ze u mogen.

Als uw facturen niet (op tijd) betaald worden, wil het daarom ook nog wel eens helpen om uw debiteur eerst te bellen voor u een herinnering verstuurt. Als u dan eerst vraagt of uw product of dienst naar tevredenheid is geweest en of u nog iets voor uw klant kunt betekenen, haalt dat de spanning een beetje van het gesprek. In het gesprek zoekt u dan een geschikt moment om op de juiste toon naar de betaling van uw factuur te vragen. Bent u benieuwd hoe u dat doet? Download dan eens onze gratis belscripts.

# 5 Word in ieder geval nooit boos

Als u de klantrelatie niet wilt beschadigen is het belangrijk dat u zakelijk en professioneel blijft en u uw debiteur niet het gevoel geeft dat hij zich moet verdedigen. Dat betekent dat u weg moet blijven van de waarom-vraag en nooit boos moet worden. Het helpt ook om samen naar een oplossing en de mogelijkheden te kijken.

Als de betaling alsmaar langer uitblijft, kunt u echt wat vasthoudender en strakker worden. Maar zorg er altijd voor dat u nooit uw geduld verliest en boos wordt. Met een zakelijke houding vergroot u de kansen op daadwerkelijke betaling en nieuwe orders in de toekomst.

# 6 Overweeg uw vorderingen uit handen te geven

Een gerechtsdeurwaarder heeft veel ervaring met incasseren van openstaande vorderingen, en weet daardoor vaak de juiste toon te vinden. Daardoor worden uw openstaande facturen sneller en met behoud van uw klantrelatie voldaan en kunt u zich focussen op waar u goed in bent.

Bent u benieuwd naar wat Van den Berg de Rie & Uyterlinde voor u kan betekenen? Neemt u dan eens contact met ons op, wij staan voor u klaar.