Hoe gaat u om met debiteuren met een een schuldenprobleem?

Terug

Wat u moet doen bij klanten met betalingsachterstanden

Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de branchevereniging voor schuldhulpverlening en social bankieren NVVK blijkt dat ongeveer 1,5 miljoen huishoudens in Nederland te maken hebben met ernstige betalingsachterstanden. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat u zaken doet met zo’n debiteur. Reguliere herinneringen en aanmaningen zullen dan niet zoveel uithalen. Wat kunt u wel doen?

Probeer te achterhalen wat de reden is van de betalingsachterstand

Mensen met schulden steken vaak de kop in het zand. Brieven, herinneringen en aanmaningen gaan ongeopend in een la, of de prullenbak. E-mails worden niet beantwoord.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is ook gebleken dat ongeveer de helft van de mensen met ernstige schuldenproblematiek laaggeletterd is. Dat betekent dat áls zij al brieven of e-mails openen, zij meestal niet snappen wat er staat. En dus niet reageren.

Het is dus belangrijk dat uw facturen, herinneringen en aanmaningen duidelijk en helder zijn geformuleerd. Maak daarbij ook gebruik van symbolen en plaatjes, die zijn makkelijker te verwerken dan tekst. Stuur het liefst een digitale betaallink mee, daarmee maakt u het makkelijker om snel te betalen.

Daarnaast is het belangrijk dat u, als u alsmaar niets hoort én de betaling van uw factuur achterwege blijft, de telefoon pakt en probeert te achterhalen wat de reden daarvan is.

Geef uw debiteur een keuze

Uit ander onderzoek is gebleken dat mensen die langdurige schulden hebben door de stress vaak niet meer helder kunnen nadenken. Daarom is het belangrijk om debiteuren met serieuze schuldenproblematiek aandacht en een luisterend oor te bieden. U kunt deze debiteuren bovendien naar de volgende instanties verwijzen voor hulp:

Ook is er veel informatie te vinden op internet:

Daarnaast is het goed om deze debiteuren bij het voldoen van uw factuur een keuze te bieden. Natuurlijk moet uw factuur uiteindelijk betaald worden. Maar denk wel mee over oplossingen, waarbij de uitkomst zowel voor u als voor de debiteur acceptabel is.

Beloon de debiteur die zelf om een betalingsregeling vraagt

Voor mensen met (ernstige) schulden is het een grote stap om aan de bel te trekken, dat toe te geven en een betalingsregeling aan te vragen. Als u niet goed en zonder empathie op dat voorstel reageert is de kans groot dat zij een dergelijke stap niet nog eens nemen. En niet alleen uw rekening niet betalen, maar ook nog verder in de problemen wegzakken.

Het Nibud geeft dan ook aan dat zij graag zouden zien dat bedrijven coulant met dit soort verzoeken omgaan. Denkt u dus mee over een duurzame oplossing voor u beiden, bijvoorbeeld door het niet in rekening brengen van de wettelijke rente, het afspreken van een betalingsregeling of het tijdelijk opschorten van de betaling.

Heeft u behoefte aan advies over uw debiteurenbeleid of een betalingsregeling? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.