Hier moet u op letten bij het inschakelen van een incassobureau

Terug

Als uw klant de rekening niet betaalt, kunt u een incassobureau inschakelen. Hier komt geen rechter aan te pas, maar het zet de verhouding met uw klant wel op scherp. Een incassobureau doet er alles aan om de openstaande vordering alsnog betaald te krijgen, bijvoorbeeld door uw klant te mailen, te bellen of te onderhandelen over een betalingsregeling. Dat klinkt eenvoudig, maar toch is het verstandig om niet klakkeloos met een incassobureau in zee te gaan. Hieronder leest u waarom.

 

Een incassobureau inschakelen. Wanneer mag dat?

Voor het inschakelen van een incassobureau gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. U mag wel pas incassokosten in rekening (laten) brengen als uw debiteur in verzuim is. Daarom adviseren wij u altijd om, voordat u een incassobureau inschakelt, eerst uw debiteur schriftelijk in gebreke te stellen. Als u zaken doet met consumenten bent u dit, om incassokosten in rekening te kunnen brengen, zelfs verplicht. In onze gratis Toolkit Debiteurenbeheer vindt u goede voorbeelden van een dergelijke brief.

Neem dit mee bij de keuze van een incassopartner

Iedereen kan een incassobureau beginnen, zonder te voldoen aan vestigingseisen en verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen. Incassobureaus zijn niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht, in tegenstelling tot gerechtsdeurwaarders. Kies daarom een betrouwbare incassopartner, het liefst één die u tijdens zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke traject kan bijstaan. 

Wees voorzichtig met no-cure-no-pay aanbiedingen en let erop dat het incassobureau transparant is over mogelijkheden en kosten. Meer tips over het uit handen geven van uw vorderingen leest u hier.

Advies nodig of een incassobureau inschakelen?

Als u vragen heeft over uw openstaande facturen, kunt u altijd terecht bij Van den Berg de Rie & Uyterlinde. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.