Helft bouwbedrijven kampt met betalingsachterstanden

Terug

Door de coronapandemie had de Nederlandse economie het zwaar te verduren. De meeste economische uitdagingen lijken inmiddels achter ons te liggen. Het bruto binnenlands product is inmiddels weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Toch hebben ze in de sectoren bouw, bouwmaterialen en machinebouw hun handen nog steeds vol aan het innen van achterstallige facturen.

Ongeveer 51 procent van de bedrijven in deze sectoren heeft te maken met openstaande facturen die langer dan 90 dagen openstaan en maar niet betaald worden. Gemiddeld worden facturen in Nederland binnen 30 dagen voldaan. In 2020 was dit nog binnen gemiddeld 49 dagen. Er lijkt dus wel langzaam verbetering in te komen.

Bedrijven trekken meer tijd en geld uit voor debiteurenbeheer

Wanbetalers zijn de nachtmerrie van iedere ondernemer. En met name in de bouw, bouwmaterialen en machinebouw zorgen deze wanbetalers voor behoorlijk wat slapeloze nachten. Kredietverzekeraar Atradius zocht uit dat zeker 51 procent van de bedrijven in het afgelopen jaar te maken had met achterstallige betalingen. Maar liefst een op de tien bedrijven in deze sectoren wordt geconfronteerd met facturen die meer dan 90 dagen onbetaald blijven. 

In 2021 betekende dit dat ongeveer 13% van de waarde van alle facturen werd afgeschreven. Maar het uitblijven van betalingen zorgt ook voor een verslechtering van de liquiditeitspositie. Het is dan ook niet gek dat ondernemers in deze sectoren steeds meer tijd en middelen besteden aan debiteurenbeheer om zo alsnog deze openstaande facturen te innen. 

Vorig jaar ging nog 20% van de ondernemers in de bouw actief achter hun geld aan. In 2021 gaf 52% van de respondenten aan meer tijd en middelen te besteden aan het incasseren van de uitstaande facturen.

Vicieuze cirkel

De langdurig openstaande facturen zijn in de bouw en de bouwmaterialen helaas niet het enige probleem. De sectoren hebben door de PFAS- en stikstofproblematiek te maken met uitstel van projecten. Gaan de projecten wel door, dan is er vaak een tekort aan bouwmaterialen, zoals cement, hout, metaal en staal. Daar komt bovenop dat de prijzen van grondstoffen, gas, energie en transport enorm zijn gestegen. 

Om zelf enigszins het hoofd boven water te houden, stellen de bedrijven die getroffen worden door achterstallige facturen hun eigen betalingen aan leveranciers ook uit. Hierdoor lijkt de bouw in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Van de ondervraagde bedrijven in het onderzoek, gaf 52% aan zich zorgen te maken over het herstel van de economie na de coronapandemie. Zij vrezen dat de economie zich niet volledig zal herstellen. Wel verwacht 63% van de respondenten dat het betaalgedrag van hun klanten het komende jaar zal verbeteren.

Loopt u met uw bedrijf ook tegen dit probleem aan? Dan kan een incassopartner als BRU u daarbij helpen. Neem nu contact met ons op via onderstaand contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.