Een goede voorbereiding is het halve werk: zo checkt u nieuwe klanten.

Terug

Kredietwaardigheid en betalingsgedrag van nieuwe klanten controleren

Een nieuwe klant wordt meestal met veel gejubel en optimisme binnengehaald. Maar verliest u, zeker bij grotere opdrachten of orders, de zakelijke kant niet uit het oog. Staart u zich niet blind op omzet en controleer vooraf de financiële status, de kredietwaardigheid en het betalingsgedrag van uw nieuwe klant. Controleer daarnaast of uw contactpersoon wel tekenbevoegd is voor een dergelijke opdracht of order. Benut daarbij zo veel mogelijk bronnen. Hoe u dit doet leest u in dit artikel.

Kent u uw klant?

Het is altijd goed om nog even na te gaan hoe iemand bij u terecht is gekomen. Het maakt nogal verschil of dat via uw eigen netwerk was, of bijvoorbeeld via internet. Over internet gesproken: tikt u de naam van uw klant eens in in een zoekmachine. Zitten daar geen, of vreemde resultaten bij? Dan is dat een reden om verder te kijken.

Wees extra alert als een klant uit een branche komt met een minder goede reputatie, uit onverwachte geografische hoek komt of een abnormale grote order plaatst.

Kamer van Koophandel

U kunt via de website van de Kamer van Koophandel controleren of uw klant in het Handelsregister staat ingeschreven. Voor een klein bedrag kunt u het uittreksel, eventuele gedeponeerde jaarcijfers en andere historische gegevens inzien.

Sinds 1 juli 2017 heeft de KvK ook een app, waarin u tot 30 keer per jaar gratis onder meer de volgende bedrijfsgegevens kunt opvragen:

  • naam en adres (incl. internet, e-mail adres en telefoonnummer)
  • rechtsvorm (rechtspersoon, samenwerkingsverband of eenmanszaak)
  • KvK-nummer
  • startdatum onderneming
  • eventuele status bijzondere rechtstoestand: surseance of faillissement
  • eigenaar, bestuurder, vennoten, gemachtigden en/of andere functionarissen
  • (teken)bevoegdheid
  • omschrijving bedrijfsactiviteit

Handelsinformatiebureaus en kredietverzekeraars

Deze bedrijven geven u tegen betaling inzicht in de kredietwaardigheid van uw klant en kunnen u adviseren over uw aanpak. Zij hebben doorgaans een eigen databank met gegevens waar zij uit kunnen putten en combineren deze gegevens met informatie uit andere bronnen.

Uw eigen ervaringen

Vergeet u bij de check uw eigen ervaringen niet. Als het goed is krijgt u in de loop der tijd voldoende inzicht in het soort klanten waarmee u zaken doet. U ontwikkelt daarmee ook een soort fingerspitzengefühl voor klanten die u vooraf beter even kunt checken.

Ook al bent u nog zo zorgvuldig, u kunt toch iedere dag tegen een wanbetaler aanlopen. Blijkt uw nieuwe klant ondanks uw ingebouwde controles toch een wanbetaler? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Van den Berg de Rie & Uyterlinde. Wij staan voor u klaar.