In welke gevallen kunt u een vooruitbetaling of voorschot vragen?
U vraagt natuurlijk niet bij elke opdracht of order om een vooruitbetaling of een voorschot. Bijvoorbeeld omdat het in een branche niet gebruikelijk is, of om (potentiële) klanten niet af te schrikken.
Wanneer vraagt u dan wel om een vooruitbetaling of een voorschot?
- Bij sommige nieuwe klanten. Als het om een grote opdracht of order gaat, is het belangrijk om vooraf de kredietwaardigheid, het betalingsgedrag, de financiële status en de tekenbevoegdheid van uw potentiële klant te controleren. Heeft uw nieuwe klant een slechte betaalreputatie? Vraag dan om geheel of gedeeltelijk vooraf te betalen.
- Bij heel grote orders of opdrachten, waarbij u niet alle financiële risico’s wil dragen. Zeker als u zelf moet investeren om aan uw verplichtingen te kunnen voldoen. U voorkomt met een voorschot dat u zelf teveel voorfinanciert en eventueel in de problemen komt.
- Bij bestaande klanten die eerder te langzaam waren met het betalen van uw facturen.
Uit de praktijk blijkt dat (potentiële) klanten een voorschot of aanbetaling eerder accepteren dan een volledige betaling vooraf.
Doet u zaken met consumenten?
Consumenten hoeven maximaal 50% van het totaalbedrag vooruit te betalen volgens de wet, behalve als zij instemmen met volledige vooruitbetaling. Bij online aankopen is dat sowieso geen probleem. Ze betalen immers voordat de bestellingen worden afgerond. Maak in andere gevallen expliciete afspraken over volledige vooruitbetaling.
Neem voor meer informatie gerust vrijblijvend contact met ons op.