Combinatie maatregelen en economische voorspellingen
Voor deze verschuiving ten opzichte van de eerdere voorspelling, zijn twee belangrijke redenen te noemen: de verlengde en uitgebreide overheidsmaatregelen, in combinatie met de betere economische vooruitzichten. De verwachte instroom bij de bancaire afdelingen Bijzonder Beheer bleef uit en daarmee was het aantal faillissementen in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw historisch laag.
Probleemsectoren blijven horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie
De specialisten van de Bijzonder Beheer Barometer vertrouwen erop dat de financiële en fiscale coronamaatregelen van de rijksoverheid voorlopig nog voldoende zijn. Toch blijft het komende kwartaal zwaar weer voor de sectoren horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie. Binnen deze sectoren zal de toestroom naar de afdelingen Bijzonder Beheer naar verwachting het hoogst zijn. Ook maken de experts van de Bijzonder Beheer Barometer zich zorgen over de vastgoedsector, die naar verwachting op termijn de negatieve financiële gevolgen van de coronacrisis gaat merken. Dit komt onder meer door de kaalslag in de retail en de langetermijngevolgen van het thuiswerken.
Zwaartepunt coronacrisis lijkt voorbij
Door de betere economische ontwikkelingen en het verruimen van de terugbetalingsvoorwaarden ‘Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis’ van drie naar vijf jaar, lijkt het zwaartepunt van de coronacrisis voor veel ondernemingen voorbij. Gedetailleerde data op organisatieniveau ontbreken helaas nog, waardoor er nog veel onzekerheden zijn. Het is dus belangrijk dat de overheid de ontwikkelingen goed blijft volgen en niet achterover leunt.
Fors hoge voorspelling aantal faillissementen in 2021
Kredietverzekeraar Atradius voorspelde begin 2021 nog dat het aantal faillissementen dit jaar met 44% zou stijgen ten opzichte van 2020, een verdubbeling dus. Atradius meldde eveneens dat het aantal faillissementen vorig jaar wereldwijd gemiddeld met 14% daalde. De voorspelling van deze kredietverzekeraar werd gestoeld op de verwachting van het afbouwen van fiscale steunpakketten en het heropenen van faillissementsprocedures door de overheid. Veel ondernemingen die afgelopen jaar nog werden gered, zullen het dit jaar helaas niet gaan redden, schreef Atradius.