Een groeiende kans op wanbetaling voor ondernemer

Terug

De afgelopen jaren ging het ‘goed’ met wanbetaling. Facturen werden steeds vaker op tijd betaald en een incassotraject had vaak succes. Dit jaar is deze positieve trend gekeerd. Ondernemers hebben weer meer te maken met niet-betalende klanten.

Onderzoek van de grootste kredietverzekeraar ter wereld Allianz Trade onder 3.000 exporteurs uit verschillende landen wees uit dat een flinke toename van wanbetaling te verwachten is. Steeds meer bedrijven bereiden zich bovendien voor op minder omzet dan in voorgaande jaren vanwege de wereldwijde politieke spanningen en het tekort aan grondstoffen en personeel. 

Ook vrezen bedrijven een structurele terugval van de vraag naar hun diensten en producten als het conflict in Oekraïne langer duurt, onder andere vanwege de stijgende energieprijzen en hogere financieringskosten. Daarbij hebben de naweeën van de coronapandemie, die op tal van bedrijven een forse impact heeft gehad, een negatieve invloed op de financiële gezondheid van ondernemingen.

Bovendien leidt de inflatie voor particulieren en ondernemers tot betalingsproblemen. Zij zijn soms eenvoudigweg niet in staat om hun rekeningen te betalen. Schuldeisers zijn hier de dupe van: zij hebben te kampen met steeds meer wanbetalers. Wilt u dit zoveel mogelijk voorkomen? Grijp dan op korte termijn in.

Heeft u behoefte aan advies?

Van den Berg de Rie & Uyterlinde adviseert u graag als u te maken heeft met wanbetalers. Indien gewenst, zorgen wij ook voor het uitvoeren van het incassotraject. De kosten zullen wij daarbij primair op uw schuldenaar verhalen. Neemt u gerust contact met ons op.