Dit mag een incassobureau wel en niet doen

Terug

Voor veel ondernemers en particulieren is het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder niet duidelijk. Die termen worden dan ook nog wel eens door elkaar gehaald. Dat is op zich begrijpelijk, want incassobureaus en gerechtsdeurwaarders werken in dezelfde branche, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. Wat een incassobureau is en wat de bevoegdheden van een incassobureau zijn, leest u hieronder.

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat namens een schuldeiser achterstallige vorderingen probeert te incasseren. Dit gebeurt tijdens een buitengerechtelijk incassotraject. Kortom: er is op dat moment geen sprake van een rechtszaak.

Dit mag een incassobureau doen

Een incassobureau mag proberen uw debiteur tot betaling van uw vordering te bewegen, bijvoorbeeld door te mailen of bellen. Ook mag een incassobureau aanmaningen en sommaties versturen, betalingsregelingen opstellen en bemiddelen bij eventuele misverstanden en conflicten tussen u en uw debiteur.

Dit mag een incassobureau niet doen

Als de betaling in het buitengerechtelijke incassotraject uitblijft, heeft een incassobureau geen verdere bevoegdheden om facturen te innen. Voor het starten van een rechtszaak, het laten betekenen en executeren van een vonnis, het leggen van beslag en het laten ontruimen, zijn een advocaat en/of een gerechtsdeurwaarder wél bevoegd. Vaak voert een gerechtsdeurwaarder ook een incassopraktijk. Zij kunnen daarmee zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke incassotraject voor u verzorgen.

Van den Berg de Rie & Uyterlinde heeft die brede expertise. U kunt altijd even contact met ons opnemen om te overleggen over de mogelijkheden, kansen en kosten van uw incasso.