Correct opgestelde facturen voorkomen problemen bij betaling

Terug

Te late, verkeerde of zelfs geen betaling is vaak de oorzaak van onduidelijke of foutief opgestelde facturen. De Belastingdienst heeft daar duidelijke spelregels voor opgesteld. Maar wat zijn nu de meest gemaakte fouten op de facturen en – belangrijker nog – hoe voorkomt u deze?

Voorkom deze fouten bij het opstellen van een factuur

Aan de bovenzijde van de factuur staan de meest belangrijke gegevens, waarvan een deel verplicht is, zoals het KvK-nummer en het btw-nummer. Deze ontbreken regelmatig op een factuur. Eenmanszaken moeten overigens per 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer op hun rekeningen vermelden, ook dat wordt nogal eens vergeten. 

Het lijkt simpel, maar het komt regelmatig voor: een verkeerd geschreven klantnaam of adressering. Dit zorgt naast ergernis bij de afnemer ook voor problemen met de fiscus; zij eist simpelweg dat de tenaamstelling klopt. Overigens mag de rekening niet alleen naar een postbus worden gestuurd, ook het fysieke adres van de klant moet worden vermeld.

De meeste fouten worden gemaakt door het oude briefpapier ‘op te gebruiken’. Dat leidt tot fouten als het ontbreken van het verplichte International Bank Account Number (IBAN), verouderde KvK-gegevens en verkeerde factuur omschrijvingen.

Verplaats uzelf in de klant

Wilt u zonder problemen factureren? Loop dan uw eigen factuur nog eens na of met name de verplichte onderdelen nog kloppen. Kijk eens met de bril van de ontvanger naar uw rekening: is deze overzichtelijk en duidelijk omschreven? Spreek daarnaast met uw klant af of deze de rekening per post of digitaal wil ontvangen. Met name grotere organisaties verwerken inmiddels hun facturen volledig digitaal.

Meer weten over het opstellen van een juiste factuur of debiteurenbeheer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.