Betalingsherinnering sturen? Zo doe je dat!

Terug

Heb je een product of een dienst geleverd? Dan is een snelle betaling uiteraard gewenst. Welke betaaltermijn bied jij jouw klant? En wanneer stuur je een betalingsherinnering? Dat zetten we op een rij in dit artikel.

Welke betalingstermijn houd je aan?

Hoe lang je een klant geeft om te betalen, hangt van meerdere factoren af. Stuur je de factuur aan een consument, een bedrijf of de overheid? Er zijn regels over de betalingstermijnen per soort debiteur. Voor consumenten hoef je alleen een redelijke termijn aan te houden. Die dien je op de factuur en in de algemene voorwaarden te zetten. 

Bij bedrijven is de betalingstermijn standaard 30 dagen, tenzij je contractueel meer bent overeengekomen (met een maximum van 60 dagen). Bij overheidsinstanties is de maximale betalingstermijn 30 dagen, met uitloop naar 60 dagen bij hoge uitzondering. Het komt er dus op neer dat 30 dagen de meest standaard betalingstermijn is.

Het moment van het versturen van betalingsherinneringen.

Heb je een factuur gestuurd en blijft de betaling uit? Dan kan je betalingsherinneringen sturen. Het moment waarop, hangt af van de overeengekomen betalingstermijn. Stel dat het om 30 dagen gaat, is het bijvoorbeeld mogelijk om op dag 29 een eerste telefonische herinnering te sturen. Heeft dat geen effect? Stuur dan op dag 31 een schriftelijke betaalherinnering. Betaalt de klant dan nog steeds niet, dan is het aan te bevelen om een aanmaning te versturen. Twee weken later mag je dan zelfs een incassoprocedure beginnen. Het is uiteraard te hopen dat het niet zover hoeft te komen!

Hulp nodig?

Wil je graag hulp bij het debiteurenproces van jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.