Achterhaal waarom jouw factuur niet direct betaald wordt

Terug

Nog een openstaande factuur bij een van jouw debiteuren? Dan is het belangrijk om te achterhalen waarom deze niet direct betaald wordt, zodat je jouw aanpak kunt aanpassen en dus in het vervolg jouw facturen sneller betaald krijgt. Lees hier veel voorkomende redenen waarom facturen  (te) laat betaald worden! 

Is de factuur op tijd verstuurd?

Om een factuur snel betaald te krijgen, is het belangrijk dat deze vroegtijdig naar jouw debiteur verstuurd is. Want doorgaans geldt; hoe langer jij wacht met het versturen van de factuur, hoe langer jouw debiteur er over doet om deze te betalen. Wacht dus niet te lang en stuur zo snel mogelijk jouw factuur op, bij voorkeur digitaal, omdat dit over het algemeen sneller verwerkt wordt. 

Belangrijk: is jouw debiteur een onderneming? Zorg er dan voor dat je de factuur direct naar de juiste contactpersoon/ afdeling stuurt! Dit voorkomt vertraging aan de kant van jouw debiteur. 

Is de factuur compleet?

Naast dat jouw factuur zo snel mogelijk verstuurd moet worden, is het natuurlijk ook erg belangrijk dat deze compleet is. Hiervoor stelt de De Belastingdienst een aantal vereisten op (lees hier meer over op de website van De Belastingdienst), zoals verplichte gegevens als het btw-nummer, factuurnummer, etc. 

De inhoud van jouw algemene voorwaarden is hierbij ook van groot belang. Hierin kun je zaken als de betalingstermijn en de daarbij behorende vervolgstappen bij wanbetaling aangeven. Wanneer dit duidelijk en compleet gecommuniceerd wordt, kun je hier bij een wanbetaling altijd op wijzen. Belangrijk: neem zelf jouw aangegeven betalingstermijn en vervolgstappen serieus! Uiteraard kunnen we je ook adviseren over de inhoud van jouw algemene voorwaarden.

Is de factuur overzichtelijk?

Om voor jouw debiteur het gemakkelijker te maken, en zo de kans op een snelle betaling te vergroten, is het van belang dat de factuur niet alleen compleet maar ook overzichtelijk is. Dit kun je onder andere doen door de belangrijkste gegevens, waar jouw debiteur dus direct iets mee moet doen, een extra accent te geven op de factuur. Zo hoeft hij/ zij niet tussen alle gegevens te zoeken naar wat hij/ zij nodig heeft. 

Advies nodig?

Wanneer je bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is de basis van jouw facturen goed! Krijg jij je facturen evengoed niet betaald binnen de aangegeven en gewenste termijn? Dan helpen we je graag verder! 

Wanneer je een van bovenstaande vragen met ‘nee’ moet beantwoorden, kun je je debiteurenbeheer op dat vlak nog verbeteren. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag het ons dan gerust!

Neem contact op met BRU Incasso & Gerechtsdeurwaarders.