4 zaken om op te letten bij het uit handen geven van uw vordering

Terug

Een vordering uit handen geven? Let goed op deze zaken

Op deze website geeft Van den Berg de Rie & Uyterlinde u veel tips over openstaande facturen. Deze tips gaan vooral over hoe u zélf kunt zorgen dat uw betalingstermijnen worden verkort en uw openstaande facturen worden voldaan, zodat u kunt voorkomen dat u een vordering ter incasso uit handen moet geven. U zult echter merken dat er ook altijd ingewikkelde, tijdrovende en/of lastige trajecten tussen zitten, waarbij het verstandiger is om uw vordering uit handen te geven. Houd u daarbij de volgende zaken in het oog.

Één partner

Kies een incassopartner die het hele traject voor u kan behandelen. Een incassopartner die zowel het buitengerechtelijke incassotraject als het gerechtelijke traject voor u kan verzorgen, maar die ook beslag kan leggen als dat nodig is en zich bezig houdt met conflictbemiddeling.

Wees kritisch en alert. Veel dienstverleners zullen u proberen voor te spiegelen dat zij het hele traject zelf verzorgen, terwijl zij gedeelten daarvan uitbesteden of uit moeten besteden, omdat zij de bevoegdheden of de mogelijkheden daarvoor missen.

Een gerechtsdeurwaarder heeft meer bevoegdheden dan een ‘gewoon’ incassobureau. Een gerechtsdeurwaarder mag het gehele traject, van buitengerechtelijke incasso tot en met de executie van het vonnis uitvoeren. Debiteuren weten dat een gerechtsdeurwaarder in staat is om snel gerechtelijke maatregelen te nemen en beslag te leggen. Daardoor kunnen zij snellere en betere resultaten boeken dan een incassobureau. Daarmee bespaart u tijd, en geld.

Kosten

Over kosten in incassoprocedures valt zeer veel te zeggen. Laat u vooraf goed en duidelijk voorlichten en wees alert voor ontwijkende antwoorden of onvolledige informatie.

No cure no pay

Wees behoedzaam bij no-cure-no-pay aanbiedingen. Bedenk steeds dat het er niemand primair om te doen is u iets cadeau te geven. U moet er bovendien op beducht zijn dat u uw ondernemersbeslissingen niet uit handen geeft, bijvoorbeeld over wat u wel of niet moet doen met uw moeilijk incasseerbare vorderingen. Een no-cure-no-pay aanbieder wil aan succesvolle zaken namelijk zoveel mogelijk verdienen en aan dubieuze of ingewikkelde zaken zo min mogelijk tijd besteden. Ook al lijkt een zaak om te beginnen niet ingewikkeld, kwaadwillende debiteuren zullen vaak zoveel mogelijk rookgordijnen opwerpen om de zaak ingewikkeld te doen lijken.

In gerechtelijke trajecten pakt een no-cure-no-pay systeem vrijwel nooit goed uit. Er moeten vaak kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor het griffierecht. Meestal is er in een no-cure-no-pay aanbieding dan ook een adder onder het gras waardoor u dergelijke kosten toch moet betalen.

Uw belangen zijn dus het best gediend met een incassopartner die in een buitengerechtelijk traject een zeer laag kostenrisico biedt met een heldere tariefstelling zonder verborgen kosten, en die u in het gerechtelijke stadium zeer goed kan adviseren over uw risico’s. Zodat u zelf de beslissingen kunt nemen.

Betrouwbaar

Zoek een betrouwbare incassopartner met kwaliteitswaarborgen en een systeem van beroepstoezicht, zodat uw geld in goede handen is.

Een gerechtsdeurwaarder is zo’n betrouwbare incassopartner. Zo is de gerechtsdeurwaarder op grond van de wet verplicht een derdengeldenrekening te hebben. Op die rekening staat het geld dat de gerechtsdeurwaarder voor u heeft geïncasseerd of beheert. Een derdengeldenrekening heeft een bijzondere status: als de gerechtsdeurwaarder failliet zou gaan valt het buiten het faillissement. U bent uw geld dan dus niet kwijt. Incassobureaus zijn niet verplicht om een derdengeldenrekening te hebben.

Daarnaast gelden er voor gerechtsdeurwaarders strenge vestigingsregels, worden zij beëdigd door de rechtbank en moeten zij verplicht bijscholing volgen, terwijl iedereen, zonder enig diploma, een incassobureau kan beginnen.

Tot slot vallen gerechtsdeurwaarders, anders dan incassobureaus, onder verplicht toezicht van het Bureau Financieel Toezicht, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG),en zijn zij onderhevig aan het tuchtrecht.

Kortom, het zal u niet verbazen dat wij als gerechtsdeurwaarders van Van den Berg de Rie & Uyterlinde adviseren uw vordering aan een gerechtsdeurwaarder uit handen te geven. Hebben wij u ook kunnen overtuigen? Neemt u dan gerust contact met ons op.