Rangorde schuldeisers bij faillissement

Wie krijgt er als eerste geld bij een faillissement?

Als een onderneming in zwaar weer verkeert en ook nog veel schulden heeft, staan de schuldeisers in de rij om hun vorderingen zo snel mogelijk te incasseren. Lukt dat niet, kunnen schuldeisers een faillissement aanvragen. Na de uitspraak van de rechter bepaalt de curator onder meer welke schuldeisers als eerste hun geld krijgen. Dit hangt vooral samen met de hoedanigheid van de vordering van de schuldeiser. Maar wat is eigenlijk de officiële rangorde bij het uitkeren van vorderingen bij een faillissement?

Meer lezen

Tijdelijke Wet Betalingsuitstel, waar staan we nu?

Hoe staat het met de Tijdelijke Wet Betalingsuitstel?

Op 17 december 2020 is de Tijdelijke Wet Betalingsuitstel in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om te voorkomen dat ondernemers failliet gaan als gevolg van de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis. Veel ondernemers worden namelijk hard getroffen door deze maatregelen. Inmiddels is de Tijdelijke Wet Betalingsuitstel enkele maanden actief. Hoe staat deze er nu voor?

Het doel van de Tijdelijke Wet Betalingsuitstel is om “vermijdbare faillissementen” te voorkomen. Dit gaat over faillissementen van bedrijven die in de basis nog levensvatbaar zijn, maar door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Met deze wet kunnen debiteuren in een gerechtelijke procedure uitstel van betaling vragen.

Meer lezen

De 5 meest voorkomende excuses om niet te betalen

Debiteuren gebruiken allerlei excuses om niet te hoeven betalen. Bij het uitblijven van een betaling pak je in de regel de telefoon. Wees dan wel voorbereid op creatieve smoezen. Benieuwd wat je kunt verwachten en hoe je hierop het beste kunt anticiperen? Dit zijn de 5 meest voorkomende verzinselen met een uitleg hoe je er mee om kunt gaan.

Meer lezen

MKB'ers krijgen Meldpunt Achterstallige Betalingen

Het ministerie van Economische Zaken wil al langer dat grootbedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers sneller gaan betalen. Hiervoor is een wetswijziging in voorbereiding die gaat bepalen dat de wettelijke betaaltermijn van 60 naar 30 dagen gaat. Het Meldpunt Achterstallige Betalingen moet de staatssecretaris daarnaast inzicht geven in hoe vaak grootbedrijven hun betaaltermijnen overschrijden. Daarmee kan ook worden bepaald of naast de wetswijziging nog onafhankelijk toezicht nodig is. Mkb’ers kunnen een jaar lang anoniem melding maken van grote ondernemingen die in overtreding zijn.

Meer lezen

Vier manieren om de kredietwaardigheid van je klanten te controleren

Normaliter ga je er als ondernemer vanuit dat na het leveren van jouw dienst of product de rekening keurig binnen de gestelde betalingstermijn wordt voldaan. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo vanzelfsprekend: meer dan de helft van ondernemers heeft te maken met wanbetalingen. En schrik niet, een op de vier faillissementen in het mkb is hieraan te wijten. Hoe voorkom je dit? Hieronder staan vier manieren om de kredietwaardigheid van je klanten te controleren.

Meer lezen

Abonneer u op de nieuwsbrief

Het laatste nieuws, whitepapers en columns over incasso en financiële werving.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.