Wetsvoorstel: Betaaltermijn van grootbedrijf aan mkb van 60 naar 30 dagen

Terug

Grote bedrijven moeten de rekeningen van hun mkb-leveranciers sneller gaan betalen: niet meer binnen 60, maar binnen 30 dagen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) werkt samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het mkb te halveren. Dit is één van de uitkomsten van de evaluatie van de huidige Wet betaaltermijnen grote bedrijven.

Medio 2019 verzocht MKB-Nederland staatssecretaris Keijzer om de wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven aan mkb-bedrijven te halveren. De lange termijn van zestig dagen zorgt namelijk voor problemen bij kleine en middelgrote bedrijven. Ook ondernemersorganisatie ZZP-Nederland ondersteunde dit initiatief.

Vorig jaar kondigde Keijzer aan dat deze wetswijziging er zou komen als de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven aan hun mkb-leveranciers zou oplopen. Hierbij zouden de cijfers tot en met medio 2019 beslissend zijn. Uit de evaluatie blijkt nu dat betalingen steeds minder snel gebeuren: van gemiddeld 41 dagen in Q1 2019 naar tot 41,4 dagen in Q2 2019. De verwachting is dat het nieuwe wetsvoorstel in de herfst van dit jaar zal worden geconsulteerd.

Voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor het debiteurenbeheer is dit belangrijk nieuws. Zij kunnen zich nu al gaan voorbereiden op de consequenties die uit de aangepaste wet zullen volgen, waarbij de hele debiteuren keten nauwkeurig geanalyseerd zal moeten worden. Hierbij kan de BRU Whitepaper met tientallen tips en inzichten zeker helpen.

Download de Whitepaper hier: > Paper downloaden (PDF, 10 pagina’s).